Inflația mică nu ne aduce și ieftiniri: anunțul care spulberă iluziile românilor săraci
Dacă ai o situație materială precară și trăiești cu gândul că inflația va scădea și acest fenomen va aduce cu sine și o diminuare a prețurilor, află că te înșeli amarnic.
Situația economică actuală e una complexă și, din păcate, nu e loc pentru astfel de iluzii infantile. Experții economici vorbesc despre cât de dificili sunt termenii ecuației ce alcătuiesc în acest moment spirala multiplelor crize și trag un semnal de alarmă cu privire la ce ne așteaptă în viitor.
„Încetinirea inflației nu înseamnă și scăderi de prețuri, înseamnă doar că acestea vor crește mai puțin decât în perioada anterioară. Un efect pervers al inflației din zilele noastre este că tocmai energia și produsele alimentare s-au scumpit. Familiile cu venituri relativ mici cheltuiesc cel mai mult procentual pe aceste produse”, a spus membrul Consiliului de administrație al BNR, Csaba Bálint, pentru Wall-Street.ro.
Situația este mult mai gravă decât ne închipuim, dar unii încep să dea cărțile pe față
Mulți dintre noi nu avem studii economice și nu știm să ne dăm seama de gravitatea situației în care se află atât economia României, cât și economiile celorlalte state europene. Dar tot mai mulți lideri încep să vorbească pe șleau despre acest lucru și subliniază că recesiunea e o certitudine deja, pentru foarte multe țări.
De exemplu, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, are așteptări îngrijorătoare cu privire la economia globală și riscurile de a se confrunta cu recesiune. Experta e de părere că, anul acesta, o treime dintre economiile lumii nu mai au nicio șansă în fața recesiunii și deja criza e o certitudine pentru ele.
„Pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022 la nivelul sau sub creşterea globală. Statele Unite sunt cele mai rezistente, ar putea evita recesiunea. Vedem că piața muncii rămâne destul de puternică”, a spus șefa FMI, cu privire la China și SUA, cei doi giganți economici ai planetei.
De asemenea, aproximativ 18% din cei intervievați la Davos au ajuns la un consens când au prevăzut ca fiind extrem de probabilă o recesiune mondială.
„Trebuie să fim prudenți! Trebuie să ne gândim la posibilitatea ca șomajul să crească într-un moment în care spațiul fiscal al guvernelor este foarte restrâns, nu pot face prea multe pentru a-i ajuta pe oameni. Și totuși, ar fi presați să o facă”, a declarat Kristalina Georgieva în cadrul unui panel de închidere a Forumului Economic Mondial de la Davos.